Dr. van Haeringen Laboratorium B.V.

H346 Chondrodystrofie en ziekte van tussenwervelschijf

Achtergrond

Domesticatie van de hond resulteert in een grote diversiteit in grootte en vorm van verschillende hondenrassen. Een opvallend kenmerk is de lengte van de ledematen, want korte poten komen voor bij veel rassen. Dit fenotype wordt veroorzaakt door verminderde groei van de lange beenderen (chondrodystrofie), en deze chondrodystrofie rassen zijn ook gevoelig voor de ziekte van het tussenwervelschijf (IVDD). Een genetische studie bij NVSDT Retrievers heeft een mutatie geconstateerd op het chromosoom 12 bij de hond, dat verantwoordelijk is voor chondrodystrofie en vatbaar voor Hansen's type I IVDD bij vele hondenrassen.

Test specifieke informatie

-

Leeftijd

De symptomen worden ontwikkeld op jonge leeftijd. Binnen enkele uren tot maximaal enkele weken na de geboorte kunnen de kenmerken die horen bij deze DNA-varianten waargenomen worden.

Doorlooptijd

De doorlooptijd van een test is voor een groot deel afhankelijk van de logistiek naar het laboratorium. Na ontvangst van het monster op de testlocatie kunt u het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Voor testen die uitgevoerd worden door een Partnerlab geldt een langere levertijd

Locatie van ziekte of kenmerk

Deze afwijking leidt tot afwijkingen in de opbouw van botten en het skelet.

Ras afhankelijkheid

Deze test is rasafhankelijk en beschikbaar voor de volgende rassen: Amerikaanse Bulldog, Amerikaanse Cocker Spaniel, Basset, Beagle, Bichon Frise, Cardigen Welsh Corgi, Cavalier King Charles Spaniël, Chesapeake Bay Retriever, Chihuahua, Coton de Tuléar, Dandie Dinmont terriër, Engels Bulldog, Engelse Springerspaniël, Franse Bulldog, Lhaso Apso, Maltees, Miniatuur en Toy Poedel, Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Pekingees, Shih Tzu, Teckel, Welsh Corgi Pembroke. Aanvullende achtergrondinformatie is beschikbaar in de FAQ

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Bloed EDTA, Bloed Heparine, Sperma, Swab, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Een dier kan vrij zijn en heeft in dat geval twee gezonde allelen. Dit dier zal bij gebruik in de fokkerij geen afwijkingen krijgen en kan de mutatie niet doorgeven aan de volgende generatie. Dit dier kan de afwijking niet doorgeven aan de volgende generatie.

Een dier kan Drager zijn en heeft in dat geval een gezond en een defect allel. Dragers kunnen in een aantal gevallen zelf ook last hebben van het defecte allel, maar zullen in de regel geen symptomen hebben. Dragers zullen zelf ook ziek worden.

Een dier kan lijder zijn en heeft dus twee defecte allelen. Lijders geven het afwijkende allel door aan al hun nakomelingen in de volgende generatie Lijders krijgen zelf ook symptomen van de ziekte.

Vererving

Dit kenmerk vererft op een autosomale, dominante, manier. Dit betekent, dat een dier vrij kan zijn (homozygoot normaal), lijder (homozygoot afwijkend) of drager (heterozygoot). Dragers en lijders zullen beiden de symptomen van de mutatie hebben.

Ernst van de aandoening

-

Code H346

Chondrodystrofie en ziekte van tussenwervelschijf

€ 47,80 (Incl. 21% BTW)
€ 39,50 (Excl. BTW)
Aantal