Dr. van Haeringen Laboratorium B.V.

H458 Neuronal ceroid lipofuscinosis (NCL) 12

Achtergrond

Neuronal ceroid lipofuscinosis (NCL) is de verzamelnaam voor neurodegeneratieve ziektes, gebaseerd op een buitensporige accumulatie van lipopigmenten (lipofuscine) in het weefsel. Dit zijn wasachtige afvalprodukten in de celstofwisseling de zijn achtergelaten in de huid, de spieren, zenuwcellen, het netvlies en vele andere weefsels. De bijhorende schade aan het netvlies kan leiden tot blindheid, terwijl de opslag van ceroide lipofuscine in de zenuwcellen hun eigen functie aantasten en een progressieve afbraak van het zenuwstelsel veroorzaakt. Bij Tibetaanse terriërs een vergevorderde en dodelijke vorm van NCL kon teuggevonden worden in een mutatie in het ATP13A2 gen.

Test specifieke informatie

-

Leeftijd

‘Late onset’ – Deze term geeft aan, dat de ziekte op latere leeftijd ontstaat. De benaming ‘late onset’ vormt de tegenhanger van ‘early onset’, waarbij een ziekte op jongere leeftijd ontstaat. Vaak bestaan bij aandoeningen meerdere onderliggende mutaties.

Doorlooptijd

De doorlooptijd van een test is voor een groot deel afhankelijk van de logistiek naar het laboratorium. Na ontvangst van het monster op de testlocatie kunt u het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Voor testen die uitgevoerd worden door een Partnerlab geldt een langere levertijd

Locatie van ziekte of kenmerk

Deze ziekte is aanwezig in het hele lichaam, maar veroorzaakt met name een effect aan de grote organen zoals maag, darmen, lever en / of nieren. In een aantal gevallen tast de ziekte maar een enkel orgaan aan.

Ras afhankelijkheid

Deze test is rasafhankelijk en beschikbaar voor de volgende rassen: Tibetaanse Terrier. Aanvullende achtergrondinformatie is beschikbaar in de FAQ

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Bloed EDTA, Bloed Heparine, Sperma, Weefsel, Swab. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Een dier kan vrij zijn en heeft in dat geval twee gezonde allelen. Dit dier zal bij gebruik in de fokkerij geen afwijkingen krijgen en kan de mutatie niet doorgeven aan de volgende generatie. Een dier is drager en heeft een gezond allel en een defect allel. Het dier zal het mutante (defecte) allel aan de helft van zijn nakomelingen doorgeven. Dragers kunnen in een aantal gevallen zelf ook last hebben van het defecte allel, maar zullen in de regel geen symptomen hebben. Dragers zullen in de regel niet ziek worden.

Een dier is lijder en heeft dus twee defecte allelen. Lijders geven het afwijkende allel door aan al hun nakomelingen in de volgende generatie en krijgen zelf symptomen die horen bij de ziekte.

Vererving

Dit kenmerk vererft op een autosomale, recessieve, manier. Dit betekent, dat een dier vrij kan zijn (homozygoot normaal), lijder (homozygoot afwijkend) of drager (heterozygoot).

Dragers kunnen de mutatie verspreiden in de populatie zonder dat ze zelf de symptomen hebben. Hierdoor is met name het aantonen van dragers van groot belang om verspreiding te voorkomen.

Ernst van de aandoening

-

Code H458

Neuronal ceroid lipofuscinosis (NCL) 12

€ 47,80 (Incl. 21% BTW)
€ 39,50 (Excl. BTW)
Aantal