Dr. van Haeringen Laboratorium B.V.

H464 Gastric Dilatation-Volvulus_1

Achtergrond

Maagdilatatie-Volvulus (GDV) treedt vooral op bij grote hondenrassen. Dilatatie (uitzetten) van de maag wordt veroorzaakt door opeenstapeling van gas als gevolg van bacteriële fermentatie en torsie van de maag om zijn as voorkomt het ontsnappen van gas. Het uitzetten van de maag leidt tot de compressie van belangrijke bloedvaten en dus ook tot een levensbedreigende situatie. De oorzaken van GDV zijn niet helemaal duidelijk, maar de genetische factoren lijken belangrijke risicofactoren te zijn. Eventuele variaties in de genen van het immuunsysteem maken honden vatbaar voor GDV. Deze hypothese werd gevolgd in een studie en associaties tussen bepaalde allelen van de genen DLA88, DRB1 en TLR5 en GDV werden ontdekt.

Test specifieke informatie

-

Leeftijd

De ziekte ontstaat op verschillende leeftijden, waarbij niet bij voorbaat in te schatten is op welke leeftijd de eerste symptomen waargenomen kunnen worden. Verschillen kunnen ook optreden binnen nestgenoten, en tussen rassen.

Doorlooptijd

De doorlooptijd van een test is voor een groot deel afhankelijk van de logistiek naar het laboratorium. Na ontvangst van het monster op de testlocatie kunt u het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Voor testen die uitgevoerd worden door een Partnerlab geldt een langere levertijd

Locatie van ziekte of kenmerk

Deze ziekte is aanwezig in het hele lichaam, maar veroorzaakt met name een effect aan de grote organen zoals maag, darmen, lever en / of nieren. In een aantal gevallen tast de ziekte maar een enkel orgaan aan.

Ras afhankelijkheid

Deze test is rasafhankelijk en beschikbaar voor de volgende rassen: Deense Dog. Aanvullende achtergrondinformatie is beschikbaar in de FAQ

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Sperma, Weefsel, Swab, Bloed EDTA, Bloed Heparine. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Dit is een multifactoriële aandoening, wat betekent dat deze veroorzaakt wordt door het samenspel van een genetische (overerfbare) component en omgevingsfactoren.

Voor elke erfelijke factor bestaat een gunstige erfelijke variant. Deze gunstige erfelijke variant wordt aangeduid met 'Normaal'. Een dier kan 'Drager' zijn van de ongunstige variant, of 'Lijder' aan de ongunstige variant.

Vererving

Dit is een multifactoriële aandoening. Een aandoening is multifactorieel indien deze veroorzaakt wordt door het samenspel van een genetische (overerfbare) component en omgevingsfactoren.

Ernst van de aandoening

-

Code H464

Gastric Dilatation-Volvulus_1

Niet verkrijgbaar via de webshop, neem s.v.p. contact met ons op.
Vraag informatie