Dr. van Haeringen Laboratorium B.V.

H487 Brachyurie (Bobtail)

Achtergrond

Staarten van honden komen in vele varianten voor. Ook ingekorte staarten komen in veel rassen. Brachyury of bob-tail is de naam van de verschijning waarbij honden een extreem korte of geen staart hebben.

Test specifieke informatie

-

Leeftijd

De symptomen worden ontwikkeld op jonge leeftijd. Binnen enkele uren tot maximaal enkele weken na de geboorte kunnen de kenmerken die horen bij deze DNA-varianten waargenomen worden.

Doorlooptijd

De doorlooptijd van een test is voor een groot deel afhankelijk van de logistiek naar het laboratorium. Na ontvangst van het monster op de testlocatie kunt u het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Voor testen die uitgevoerd worden door een Partnerlab geldt een langere levertijd

Locatie van ziekte of kenmerk

De symptomen betreffen een afwijkende staart, in dit geval een extreem korte of afwezige staart.

Ras afhankelijkheid

Deze test is rasafhankelijk en beschikbaar voor de volgende rassen: Australian Shepherd, Australian Stumpy Tail Cattle Dog, Braque du Bourbonnais, Braziliaanse Terriër, Deens-Zweeds Farmdog, Espagneul Breton, Jack Russell Terriër, Karelian Bear Dog, Kroatische Sheepdog (Hrvatski Ovcar), Mudi, Oostenrijkse Pinscher, Poolse Owczarek Nizinny (Polski Owczarek Nizinny - PON), Pyrenese Herder, Savoy Sheepdog, Spaanse Waterhond, Welsh Corgi, Zweeds Vallhund. Aanvullende achtergrondinformatie is beschikbaar in de FAQ

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Bloed EDTA, Bloed Heparine, Sperma, Swab, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Een dier kan vrij zijn en heeft in dat geval twee gezonde allelen. Dit dier zal bij gebruik in de fokkerij geen afwijkingen krijgen en kan de mutatie niet doorgeven aan de volgende generatie. Dit dier kan de afwijking niet doorgeven aan de volgende generatie.

Een dier kan Drager zijn en heeft in dat geval een gezond en een defect allel. Dragers kunnen in een aantal gevallen zelf ook last hebben van het defecte allel, maar zullen in de regel geen symptomen hebben. Dragers zullen zelf ook ziek worden.

Een dier kan lijder zijn en heeft dus twee defecte allelen. Lijders geven het afwijkende allel door aan al hun nakomelingen in de volgende generatie Lijders krijgen zelf ook symptomen van de ziekte.

Vererving

Dit kenmerk vererft op een autosomale, dominante, manier. Dit betekent, dat een dier vrij kan zijn (homozygoot normaal), lijder (homozygoot afwijkend) of drager (heterozygoot). Dragers en lijders zullen beiden de symptomen van de mutatie hebben.

Ernst van de aandoening

-

Code H487

Brachyurie (Bobtail)

€ 47,80 (Incl. 21% BTW)
€ 39,50 (Excl. BTW)
Aantal