Dr. van Haeringen Laboratorium B.V.

H630 Vachtkleur Merle (partner lab)

Achtergrond

Gedurende de laatste decennia hebben een groot aantal wetenschappelijke publicaties de genetische principes van vachtkleur en vachtvariatie beschreven. Vachtkleur en vachtvariatie worden beïnvloed door verschillende erfelijke factoren. De DNA-testen zijn gebaseerd op fysiologische effecten in het lichaam, waar de produktie en distributie van pigmenten resulteert in verschillende vachtkleurvarianten. In een aantal gevallen kan de vachtkleur van een dier alleen worden bepaald met behulp van DNA-testen.

Het zilver gen (SILV gen), ook wel genoemd premelanosome protein (PMEL 17 gen) is verantwoordelijk voor Merle. Dit gen is ook bekend als M-Locus. Merle verdunt alleen het eumelanine (zwarte) pigment, honden met twee kopieën van het allel e (homozygoot e/e) op het E-locus hebben geen zwart pigment, deze honden vertonen dus geen Merle. Merle is een onvolledig dominant vachtkleurenpatroon dat gekenmerkt wordt door onregelmatig gevormde flarden van verdund pigment en effen kleur. Blauwe of gedeeltelijk blauwe ogen zijn typisch bij Merle honden en ze hebben vaak een een meerdere gebreken aan gehoor en ogen. Rassen waarbij de Merle kleur voorkomt zijn Shetland Sheepdog, Colllie, Border Collie, Australische herder, Cardigan Welsh corgi, Catahoula Leopard hond, teckel, Duitse Dog, Bergamasco Sheepdog en Pyrenese herder. De test vachtkleur Merle (H630) test de genetische status van het M-Locus. Het M-Locus heeft drie varianten (allelen): M (merle, SINE met langere poly-A staart), Mc (cryptic merle, SINE met kortere poly-A staart) en N (niet-merle, geen SINE insertie). Honden met cryptic merle (ook phantom of ghost Merle genoemd) vertonen weinig tot geen Merle en kunnen ten onrechte als niet-merle worden bestempeld.

Test specifieke informatie

Gedetailleerde informatie over vachtkleuren en vachtvariatie vindt u op elders op www.combibreed.com.

Deze test is in een aantal landen gepatenteerd. We bieden onze klanten twee opties voor deze test omdat we deze test niet mogen uitvoeren in ons laboratorium. Allereerst kan deze test besteld worden bij een licentiehouder van het patent.
De tweede optie betreft het uitvoeren van de test door een partnerlaboratorium in een niet gepatenteerde regio.

Tussen deze twee opties zit een prijsverschil dat wordt veroorzaakt door royaltykosten. De testen die worden uitgevoerd in beide laboratoria zijn technisch identiek aan elkaar.

Leeftijd

De meeste vachtkleuren en vachttypes zijn normaal gesproken vanaf de geboorte herkenbaar.

Doorlooptijd

De doorlooptijd van een test is voor een groot deel afhankelijk van de logistiek naar het laboratorium. Na ontvangst van het monster op de testlocatie kunt u het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Voor testen die uitgevoerd worden door een Partnerlab geldt een langere levertijd

Locatie van ziekte of kenmerk

Kleurvarianten en vachtvarianten zijn meestal zichtbaar aan de buitenzijde van een dier. Meerdere genetische factoren kunnen verborgen zijn onder de zichtbare variatie.

Ras afhankelijkheid

Voor deze test worden monsters van alle rassen geaccepteerd.

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Bloed EDTA, Bloed Heparine, Sperma, Swab, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Vachtkleur en vachttype zijn gebaseerd op veel kenmerken. Voor elk kenmerk wordt een apart testresultaat toegezonden

Vererving

Vachtkleuren en vachttypes vererven op diverse manieren, afhankelijk van de combinatie die in een dier aanwezig is. Sommige varianten zijn dominant, terwijl andere factoren recessief vererven.

Ernst van de aandoening

Kleurvererving en vachtvererving is geen ziekte.

Code H630

Vachtkleur Merle (partner lab)

€ 47,80 (Incl. 21% BTW)
€ 39,50 (Excl. BTW)
Aantal