Dr. van Haeringen Laboratorium B.V.

H704 prcd PRA (partnerlab)

Achtergrond

Progressieve Retinale Atrofie (PRA) is een veel voorkomende erfelijke afwijking die leidt tot blindheid. Afhankelijk van de mutatie ontwikkelt de blindheid sneller of langzaam. Een groot aantal soorten PRA zijn momenteel bekend die verschillende rassen aantasten. (Wetenschappelijk) onderzoek ontwikkelt voortdurend nieuwe testen.

Test specifieke informatie

Deze test is gepatenteerd in bepaalde landen. We bieden onze klanten twee opties voor deze test omdat we deze test niet mogen uitvoeren in ons laboratorium. Allereerst kan deze test besteld worden bij een licentiehouder van het patent.
De tweede optie betreft het uitvoeren van de test door een partnerlaboratorium in een niet gepatenteerde regio.

Tussen deze twee opties zit een prijsverschil dat wordt veroorzaakt door royaltykosten. De testen die worden uitgevoerd in beide laboratoria zijn technisch identiek aan elkaar.

Leeftijd

De ziekte ontstaat op verschillende leeftijden, waarbij niet bij voorbaat in te schatten is op welke leeftijd de eerste symptomen waargenomen kunnen worden. Verschillen kunnen ook optreden binnen nestgenoten, en tussen rassen.

Doorlooptijd

De doorlooptijd van een test is voor een groot deel afhankelijk van de logistiek naar het laboratorium. Na ontvangst van het monster op de testlocatie kunt u het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Voor testen die uitgevoerd worden door een Partnerlab geldt een langere levertijd

Locatie van ziekte of kenmerk

Deze ziekte heeft tot gevolg dat een dier beschikt over verminderd zicht, of blind wordt.

Ras afhankelijkheid

Deze test is rasafhankelijk en beschikbaar voor de volgende rassen: Amerikaanse Cocker Spaniel, Amerikaanse Eskimohond, Australian Cattle Dog, Australian Shepherd, Australian Shepherd Miniature & Toy, Australian Stumpy Tail Cattle Dog, Australische Labradoodle, Australische Silky Terriër, Bolognese, Chesapeake Bay Retriever, Chinese Crested, Cockapoo, Coton de Tuléar, Dwergpoedel, Engelse Cocker Spaniel, Engelse Springerspaniël, Entlebucher Sennenhond, Field Spaniël, Finse Lappenhond, Golden Retriever, Goldendoodle, Grote Schnauzer, Hongaarse Puli, Jack Russell Terriër, Japanse Spaniël, Karelian Bear Dog, Keeshond (Wolfspitz), Kuvasz, Lab/Golden Kruising, Labradoodle, Labrador Retriever, Lagotto Romagnolo, Lancashire Heeler, Lappen-herdershond, Manchester Terriër, Markiesje, Medium Spitz, Miniature American Shepherd, Miniatuur en Toy Poedel, Miniatuurspitz (Miniature Spitz), Moyen poedel, Norrbottenspitz, Norwegian Elkhound, Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Pomeriaan, Portugese Podengo Pequeno, Portugese Waterhond, Reuzenspitz (Giant Spitz), Russisch-Europese Laika, Schipperke, Spaanse Waterhond, Srpski Gonic (Serbian Hound), Tibetaanse Terrier, Xoloitzcuintli, Yorkshire Terriër, zwarte Russische terriër, Zweedse Lappenhond. Aanvullende achtergrondinformatie is beschikbaar in de FAQ

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Bloed EDTA, Bloed Heparine, Sperma, Swab, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Een dier kan vrij zijn en heeft in dat geval twee gezonde allelen. Dit dier zal bij gebruik in de fokkerij geen afwijkingen krijgen en kan de mutatie niet doorgeven aan de volgende generatie. Een dier is drager en heeft een gezond allel en een defect allel. Het dier zal het mutante (defecte) allel aan de helft van zijn nakomelingen doorgeven. Dragers kunnen in een aantal gevallen zelf ook last hebben van het defecte allel, maar zullen in de regel geen symptomen hebben. Dragers zullen in de regel niet ziek worden.

Een dier is lijder en heeft dus twee defecte allelen. Lijders geven het afwijkende allel door aan al hun nakomelingen in de volgende generatie en krijgen zelf symptomen die horen bij de ziekte.

Vererving

Dit kenmerk vererft op een autosomale, recessieve, manier. Dit betekent, dat een dier vrij kan zijn (homozygoot normaal), lijder (homozygoot afwijkend) of drager (heterozygoot).

Dragers kunnen de mutatie verspreiden in de populatie zonder dat ze zelf de symptomen hebben. Hierdoor is met name het aantonen van dragers van groot belang om verspreiding te voorkomen.

Ernst van de aandoening

-

Code H704

prcd PRA (partnerlab)

€ 47,80 (Incl. 21% BTW)
€ 39,50 (Excl. BTW)
Aantal