Dr. van Haeringen Laboratorium B.V.

H818 Vachtkleur Em-locus

Achtergrond

Gedurende de laatste decennia hebben een groot aantal wetenschappelijke publicaties de genetische principes van vachtkleur en vachtvariatie beschreven. Vachtkleur en vachtvariatie worden beïnvloed door verschillende erfelijke factoren. De DNA-testen zijn gebaseerd op fysiologische effecten in het lichaam, waar de produktie en distributie van pigmenten resulteert in verschillende vachtkleurvarianten. In een aantal gevallen kan de vachtkleur van een dier alleen worden bepaald met behulp van DNA-testen.

Bij elke hond zijn er twee pigmenten die de basis vormen voor hun vachtkleur: zwarte pigment (eumelanine) en rood/geel/crème pigment (feomelanine). De productie van zwart en rood/geel/crème pigment wordt gecontroleerd door het Melanocortin 1 Receptor (MC1R) gen, ook bekend als Extensie-gen of E-locus. De vachtkleur E-Locus (H734) en de vachtkleur Em-Locus (H818) testen onthullen samen de genetische status van de E-Locus.

Het E-Locus heeft drie varianten (allelen). Het Em allel is dominant over de allelen E en e, allel E is dominant over het allel e. Het dominante allel Em veroorzaakt een gezichtsmasker (melanistic face mask). Honden die effen zwart zijn kunnen het allel Em hebben maar hierbij is het masker niet zichtbaar omdat het niet te onderscheiden is van de lichaamskleur. Bij honden met witte snuit kan het allel Em aanwezig zijn maar het masker kan dan niet zichtbaar zijn door een patroon van witte vlekken. Het masker is aanwezig in een aantal rassen (bijvoorbeeld bij Afghanen, Akitas, Boxers, Franse Bulldogs, Duitse Herders, Duitse Dog, Greyhounds, Mopshond en Whippets). Bij Afghaanse en Saluki honden is een vierde allel geïdentificeerd die alleen maar zichtbaar is wanneer het dominante zwart (K-Locus) niet aanwezig is en de A-Locus at/at is. Dit vierde allel Eg geeft een patroon genaamd “grizzle” (grijstint) of “domino”. VHL genetics biedt geen test aan die dit allel detecteert. Dit vierde allel Eg geeft een patroon genaamd grizzle (grijstint) of domino. VHLGenetics biedt geen test aan die dit allel detecteert.

Test specifieke informatie

Deze test maakt onderdeel uit van een combinatiepakket.

Sinds 2015 zijn twee merknamen ontwikkeld. CombiGen® is vooral gericht op dierenartsen, terwijl CombiBreed® vooral gericht is op fokkers en/of eigenaars.
Gedetailleerde informatie over vachtkleuren en vachtvariatie vindt u op www.combibreed.com.

Leeftijd

De meeste vachtkleuren en vachttypes zijn normaal gesproken vanaf de geboorte herkenbaar.

Doorlooptijd

De doorlooptijd van een test is voor een groot deel afhankelijk van de logistiek naar het laboratorium. Na ontvangst van het monster op de testlocatie kunt u het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Voor testen die uitgevoerd worden door een Partnerlab geldt een langere levertijd

Locatie van ziekte of kenmerk

Kleurvarianten en vachtvarianten zijn meestal zichtbaar aan de buitenzijde van een dier. Meerdere genetische factoren kunnen verborgen zijn onder de zichtbare variatie.

Ras afhankelijkheid

Voor deze test worden monsters van alle rassen geaccepteerd.

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Bloed EDTA, Bloed Heparine, Swab, Sperma, Weefsel. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Vachtkleur en vachttype zijn gebaseerd op veel kenmerken. Voor elk kenmerk wordt een apart testresultaat toegezonden

Vererving

Vachtkleuren en vachttypes vererven op diverse manieren, afhankelijk van de combinatie die in een dier aanwezig is. Sommige varianten zijn dominant, terwijl andere factoren recessief vererven.

Ernst van de aandoening

-

Code H818

Vachtkleur Em-locus

€ 47,80 (Incl. 21% BTW)
€ 39,50 (Excl. BTW)
Aantal