Dr. van Haeringen Laboratorium B.V.

H848 Improper Coat/Furnishings

Achtergrond

Gedurende de laatste decennia hebben een groot aantal wetenschappelijke publicaties de genetische principes van vachtkleur en vachtvariatie beschreven. Vachtkleur en vachtvariatie worden beïnvloed door verschillende erfelijke factoren. De DNA-testen zijn gebaseerd op fysiologische effecten in het lichaam, waar de produktie en distributie van pigmenten resulteert in verschillende vachtkleurvarianten. In een aantal gevallen kan de vachtkleur van een dier alleen worden bepaald met behulp van DNA-testen.

Het R-spondin 2 (RSPO2) gen beïnvloedt zowel de structuur als het groeipatroon van de vacht. Het groeipatroon van de vacht, ook bekend als “furnishings”, verhoogt de haargroei in het gezicht en aan de poten en wordt gekenmerkt door typische snorharen en wenkbrauwen. De term "furnishings" verwijst naar de langere snorharen en wenkbrauwen waar te nemen bij wire-harige honden. In rassen zoals de Portuguese Waterhond, Labradoodle and Goldendoodles is de aanwezigheid van “furnishings” variabel, maar is wel de ras-standaard. Portuguese Waterhonden zonder “furnishings” worden aangeduid als honden met een "Improper Coat" die gekenmerkt wordt door korte haren op de kop, het gezicht en de poten. De test Improper Coat/Furnishings (H848) test de genetische status van het RSPO2 gen. Het RSPO2 gen heeft twee varianten (allelen). Het allel N is dominant en resulteert in “furnishings”. Alleen wanneer de hond twee kopieën heeft van het recessieve allel IC, heeft deze hond geen “furnishings”. Sommige rassen, zoals de Airedale Terrier, zijn gefixeerd voor het dominante allel N.

Test specifieke informatie

Sinds 2015 zijn twee merken ontwikkeld. CombiGen® is vooral gericht op dierenartsen, terwijl CombiBreed® vooral gericht is op fokkers en/of eigenaars. Gedetailleerde informatie over vachtkleuren en vachtvariatie vindt u op www.combibreed.com.

Leeftijd

Het erfelijke kenmerk is continu aanwezig, en zal steeds waarneembaar zijn.

Doorlooptijd

De doorlooptijd van een test is voor een groot deel afhankelijk van de logistiek naar het laboratorium. Na ontvangst van het monster op de testlocatie kunt u het resultaat normaal gesproken binnen 10 werkdagen verwachten. Voor testen die uitgevoerd worden door een Partnerlab geldt een langere levertijd

Locatie van ziekte of kenmerk

Kleurvarianten en vachtvarianten zijn meestal zichtbaar aan de buitenzijde van een dier. Meerdere genetische factoren kunnen verborgen zijn onder de zichtbare variatie.

Ras afhankelijkheid

Voor deze test worden monsters van alle rassen geaccepteerd.

Monster materiaal

Voor dit onderzoek worden de volgende materialen geaccepteerd: Bloed EDTA, Bloed Heparine, Weefsel, Swab, Sperma. Indien u ander materiaal wenst in te sturen adviseren wij u eerst contact met het Dr. Van Haeringen Laboratorium op te nemen.

Resultaat

Een dier kan vrij zijn en heeft in dat geval twee gezonde allelen. Dit dier zal bij gebruik in de fokkerij geen afwijkingen krijgen en kan de mutatie niet doorgeven aan de volgende generatie. Een dier is drager en heeft een gezond allel en een defect allel. Het dier zal het mutante (defecte) allel aan de helft van zijn nakomelingen doorgeven. Dragers kunnen in een aantal gevallen zelf ook last hebben van het defecte allel, maar zullen in de regel geen symptomen hebben. Dragers zullen in de regel niet ziek worden.

Een dier is lijder en heeft dus twee defecte allelen. Lijders geven het afwijkende allel door aan al hun nakomelingen in de volgende generatie en krijgen zelf symptomen die horen bij de ziekte.

Vererving

Dit kenmerk vererft op een autosomale, recessieve, manier. Dit betekent, dat een dier vrij kan zijn (homozygoot normaal), lijder (homozygoot afwijkend) of drager (heterozygoot).

Dragers kunnen de mutatie verspreiden in de populatie zonder dat ze zelf de symptomen hebben. Hierdoor is met name het aantonen van dragers van groot belang om verspreiding te voorkomen.

Ernst van de aandoening

Kleurvererving en vachtvererving is geen ziekte.

Code H848

Improper Coat/Furnishings

€ 47,80 (Incl. 21% BTW)
€ 39,50 (Excl. BTW)
Aantal